1.LLEGIR I ESCRIURE POESIA AMB MARC GRANELL EN 2n ESO | 2-POEMES RECITATS DE "L'ILLA AMB LLUNES" | 3.MARC GRANELL LLIG TRES POEMES SEUS I NOSALTRES LI'N DEDIQUEM UN CADASCÚ | 4.POEMES DE 2n ESO i UNA ANTOLOGIA | 5.AVALUEM LES ACTIVITATS DE POESIA
- - - - - - - - - - - - - -

1.LLEGIR I ESCRIURE POESIA AMB MARC GRANELL EN 2n ESO


The following was originally published May 20, 2012 at http://laparaulavola.blogspot.com/2012/05/llegir-i-escriure-poesia-amb-marc.html

external image Portada-Illa+amb+Llunes.jpg
Aquest trimestre he comprovat que l'alumnat de 2n ESO arriba a les classes de Valencià amb poques lectures -per no dir-ne cap- de poesia. De segur que n'han llegit a primària i a secundària, però em pregunte quanta, com i per a què. Cap estudiant no ha sabut recitar un poema o un fragment en qualque llengua. Si prenem en consideració les lletres de les seues cançons favorites, tampoc no en recordava més de quatre versos algun atent amador de la cançó actual. Ni rap ni hip-hop. Noms de poetes i poetesses, sí que en coneixien i presumisc que era per haver-ne llegit obra; tots pertanyien a la literatura castellana: Antonio Machado, Federico García Lorca, Gloria Fuertes i Pablo Neruda. Un o dos alumnes coneixien Mario Benedetti, Quevedo, José Ángel Valente, José Agustín Goytisolo, Juan Ruiz (l'arxiprest de Fita), Bécquer. I en català... cap ni un, excepció feta de Martí i Pol per un noi i de Marc Granell, que ens fornia el material per a les activitats de lectura basades en el seu llibre L'illa amb llunes. En fi, la parenta pobra de la Literatura reclamava un necessari acostament als joves.
Després de llegir narrativa (L'odissea) i teatre (Somni d'una nit d'estiu), havíem programat per al 3r trimestre el torn de la poesia a 2n ESO, així és que ens hi hem acostat amb el poemari de Granell. Treballem amb ell dinou anys perquè tenim accés a l'autor, perquè ens sembla un model líric formidable d'on pouar temes socials i personals perennes, formes diverses d'expressió lírica, ritmes i estrofes, amb figures retòriques senzilles i no tant. És un clàssic notable de la poesia juvenil, vaja!

Enguany, els propòsits de lectura poètica han sigut principalment tres:
 1. L'aprenentatge i la declamació natural d'alguns poemes de l'autor per mitjà de l'aprehensió del ritme i la mètrica dels versos (els podcasts 1r i 2n recullen tan sols un exemple de poema distint aprés i recitat per l'estudiant).
 2. La desitjable interiorització dels patrons rítmics, entre altres inputs suggerits per les recitacions i els comentaris a classe, s'havia de reflectir en la creació "automàtica" -en el sentit surrealista- de tres estrofes parodiant la **Cançó 1** del llibre, si no es preferia compondre un poema lliure. Probablement aquest plantejament desinhibidor ha facilitat que la majoria (82%) intentés a classe alguna mena de construcció poètica senzilla pel simple joc o goig d'unir paraules per veure'n el sentit general que conformaven. Un document replega els treballs corregits dels alumnes on es veuen els diferents graus de consecució, d'aprehensió.
 3. Una avaluació de totes les activitats per reflexionar sobre les característiques -sense metallenguatge- de la poesia, sobre l'acte de creació poètica, sobre la lectura de poemes, amb vista a la confecció entre tots d'una antologia dels seus propis versos.
external image bloom_pyramid-2-300x321.png
Partíem de la lectura en veu alta a classe del llibre compost per 19 poemes. Els comentaris orals i escrits, un per un, s'han redactat al començament d'aquesta seqüència en un treball de vora tres pàgines. El poemari de Granell conté una bona guia de lectura proposada per Francesc Calafat que ens ha servit d'introducció per a remarcar-hi aspectes formals i temàtics.

Com que més avall he enllaçat amb els quatre apunts del blog de classe que expliquen la seqüenciació, acabaré amb una proposta. La pròxima vegada seguiré un procés invers, partiré dels coneixements previs de poesia i escriurem poemes motivats per la lectura programada a fi "d'estudiar la poesia". Seguirem l'ordre proposat per Shelley Wright, la qual fa un gir copernicà a la taxonomia de Bloom argumentant que al coneixement s'accedeix millor per aquest ordre: creant, avaluant, analitzant, aplicant, comprenent i recordant. Personalment he observat que la predisposició a aprendre és més gran quan es manipula o recrea grupalment l'objecte d'aprenentatge per a elaborar un producte social. Així és com treballarem les idees prèvies sobre poesia amb estudiants de 13-14 anys, joves que arriben amb llocs comuns antiquats i prejudicis envers la lírica, concepcions desmuntables amb la creació pròpia i seguint les passes inverses de Bloom.

- - - - - -
---Més info:
Fitxa d'avaluació de les activitats sobre poesia
Post Flip this: Bloom's taxonomy should start with creating
Post La taxonomía de Bloom y sus dos actualizaciones
Creador online de poesia automática y rimas de rap.

external image 30780577-1490679661540126454?l=laparaulavola.blogspot.com


2-POEMES RECITATS DE "L'ILLA AMB LLUNES"


The above was originally published May 2, 2012 at http://quadernirisat.blogspot.com/2012/05/poemes-recitats-de-lilla-amb-llunes.html

external image The-best-top-desktop-butterflies-wallpaper-hd-butterfly-wallpaper-3.jpg
Dels 19 poemes de què es compon el llibre de Marc Granell L'illa amb llunes heu centrat el vostre interés en 13 a l'hora d'aprendre'ls per a recitar-los. L'extensió dels poemes i els "límits" de la vostra memòria semblava ser el condicionant de la tria. Això no obstant, a poc a poc heu aprés a disfrutar i a rebaixar els prejudicis envers el gènere poètic. Me n'alegre molt. D'això, ja en parlarem ací.
De les vostres recitacions, n'he seleccionat una per poema per tal publicar-les al blog i poder recordar aquells versos que ens han acompanyat des d'abril fins avui. Perquè no caiga en sac esgarrat, us propose que opineu d'aquestes intervencions dels companys i sobre els poemes que més us han agradat argumentant-ne els motius.

external image 8210752256295985757-6630395435005865681?l=quadernirisat.blogspot.com

3.MARC GRANELL LLIG TRES POEMES SEUS I NOSALTRES LI'N DEDIQUEM UN CADASCÚ


The above was originally published May 3, 2012 at http://quadernirisat.blogspot.com/2012/05/marc-granell-llig-tres-poemes-seus-i.html

Hem llegit el poemari de Marc Granell L'illa amb llunes, l'hem comentat a classe, n'hem aprés de memòria alguns poemes, els hem recitat i enregistrat -a l'anterior apunt se'n recull als podcasts un exemple de cada poema. Per a tancar aquest cicle poètic, heu escrit un poema lliure cadascú que bé podria seguir paral·lelament la Cançó I que enceta el llibre o d'altres formes poètiques més lliures. El ritme, la mètrica i l'estrofa uniformes amb alguna figura retòrica eren requisits per a començar a assemblar-nos als poetes de tots els temps. Ho hem aconseguit? Per a comprovar-ho, us emplacem a publicar en l'apartat de comentaris d'aquest apunt de blog el poema que dijous o divendres heu escrit de manera "automàtica", per a dedicar-lo al nostre gran poeta del trimestre. Identifiqueu-vos sempre com a autors quan deixeu ací els vostres versos i no oblideu escriure'n el títol.
Finalment, pengem dos objectes més: el poema base que ens ha servit d'inspiració i un vídeo curt en què Marc Granell llig tres poemes seus: La Fira, L'arbre vell i La pau. Amb aquestes referències oferim al públic lector algunes coordenades de la nostra proposta poètica.
Cançó I

Llac i lluna,
pantera i sol.
Si avui l'espina,
demà la flor.

Riu i roca,
selva i mar.
El núvol passa.
S'encén el cant.

Ala i tigre,
ombra i cel.
Res no dura:
ni el mal ni el bé.
[L'illa amb llunes - Marc Granell]

- - - - -
Tres poemes que desconeixeu de Marc Granell per a joves.
Presentació del poeta en la visita que ens va fer a l'Institut fa 10 anys.

external image 8210752256295985757-8047983708066765991?l=quadernirisat.blogspot.com

4.POEMES DE 2n ESO i UNA ANTOLOGIA


The above was originally published May 12, 2012 at http://quadernirisat.blogspot.com/2012/05/poemes-de-2n-eso-i-una-antologia.html

external image arts+poetica.jpg
M'avance a publicar els vostres primers 32 poemes publicats a l'espai de comentaris de l'anterior apunt del blog per tal que els pugueu tenir, llegir, abaixar-los en tres fulls. Han quedat pendents alguns alumnes de penjar els seus, ja fora de termini, però ho

heu de fer per tal de crear un recull o poemari complet en pdf amb els versos de tots. Ahir vam fer una lectura completa dels poemes i una selecció en els tres grups (B-C-E). D'aquella tria incruste ací l'antologia amb 9 poemes que han obtingut més de 5 vots, i en segon lloc, l'enllaç amb els fulls que duen tots els vostres poemes. En el pròxim apunt faré un resum de les idees que heu exposat en l'activitat d'avaluació.

Aquest és l'ordre de selecció dels 9 millors poemes en la vostra opinió, coincident amb els que més us han agradat, un bon senyal de la vostra sensibilitat lectora: distingiu la qualitat i sabeu escriure també poesia més que acceptable. Enhorabona!
 1. Enamorar-se (Natalia M., 2n C); 34 vots
 2. La tristesa (Jéssica A., 2n C); 15 vots
 3. La flor (Laura M., 2n C); 13 vots
 4. "En una casa abandonada" (Cristina S., 2n E); 12 vots
 5. Cançó (Jorge R., 2n C); 11 vots
 6. El futur (Samuel G., 2n C); 8 vots
 7. Poema (Miguel P., 2n E); 8 vots
 8. Ironies (Isabel J., 2n B); 7 vots
 9. "La màfia i els 50's" (Raúl G., 2n B); 6 vots

Antologia Poètica de 2n ESO - Poemes propis
- - Si voleu veure o descarregar-vos els 32 poemes, aquest és l'enllaç: CLIQUEU ACÍ.
external image 8210752256295985757-5657368044456793470?l=quadernirisat.blogspot.com


5.AVALUEM LES ACTIVITATS DE POESIA


The above was originally published May 17, 2012 at http://quadernirisat.blogspot.com/2012/05/avaluem-les-activitats-de-poesia.html

external image different-types-of-poetry.jpg
Estem a punt de tancar el projecte de poesia que ens ha proposat el llibre L'illa amb llunes. Ens falta editar el videopoemari (o videolit) amb els 9 poemes que heu elegit com els millors en la vostra opinió de lectors i creadors ja experimentats. Els antologats heu d'enviar al professor les 3-5 fotos que millor il·lustren el vostre poema, així com la banda sonora (música de fons, millor que cançó) que acompanyarà la recitació que enregistrem demà. El DVD que se'n farà serà com un premi per als poetes (4) i les poetesses (5). La resta de participants els gaudirem en la web i tindreu el dret per abaixar-vos-els en format pdf, àudio i vídeo. A més d'aquesta notícia, volia compartir amb vosaltres alguns dels resultats de l'enquesta-valoració de les activitats de lectura i escriptura de poesia.
 1. De 52 alumnes, 42 han compost un poema (per a 1/3 part era la primera vegada) i 36 l'han publicat. Avui he preguntat si hauríem de considerar un èxit aquesta activitat de creació malgrat l'estadística i tots considereu que sí, perquè cal respectar les negatives (per vergonya, bloqueig, desinterés...). Els participants esteu molt orgullosos amb el treball i això és el que compta.
 2. Volíeu saber quins poemes havien obtingut 5 i 4 vots (com a finalistes). Amb 5 vots han sigut els poemes núm. 6, 19, 30 i 32. Amb 4 vots: el 4 i el 15. La resta de poemes heu tingut tots entre 1 i 3 vots.
 3. Hi ha hagut bastant coincidència en el fet de considerar el poema que més us agrada com el millor escrit també.
 4. Un bon poema us arriba al cor, diu la veritat, té raó. Us identifiqueu amb l'experiència descrita, amb el tema ben definit, amb el sentiment. La forma del millor poema ha de ser: amb sentit, bellesa, rima, ritme, metàfores de sentiments. El contingut ha de ser sincer i profund, ha d'enganxar, ser també graciós.
 5. La meitat de vosaltres pensa que no és fàcil escriure poesia; 1/4 part creu que sí i l'altre quart afirma que depén o a vegades.
 6. Què fa difícil escriure un poema: tenir moltes coses en compte, bloqueig personal, traslladar sentiments o pensaments a les paraules, trobar la rima i fins i tot, inspirar-se.
 7. Què facilita escriure un poema: cal passar-ho bé escrivint, escriure'l amb ganes, concentrar-se, sentir per a escriure, usar-lo per a desfogar-se, trobar el moment adequat.
 8. L'ordre de preferència mostrada per les diverses activitats queda així: aprendre els poemes i recitar-los a classe davant els companys (32%); escriure un poema seguint Marc Granell (21%); llegir el llibre L'illa amb llunes (19%); enregistrar els poemes memoritzats per a escoltar-los i fer-ne un podcast (11%); llegir i avaluar els 32 poemes dels companys (7%); comentar els poemes del llibre mentre en féiem la lectura inicial a classe (7%). En les respostes, el treball de comentari escrit sobre les 21 preguntes de comprensió de L'illa amb llunes només ha obtingut un 3% d'adhesió. Ho entenc. Com se m'acut deixar-vos tot sols davant "el lleó" de la poesia durant les vacances de Pasqua? Confie que hàgeu arribat a la conclusió que no era tan salvatge com el pintaven.
 9. La vostra definició personal de poesia en síntesi fa així: Poesia és l'art d'expressar en llibertat pensaments, emocions i sentiments amb bellesa, sentit i ritme en forma de versos. Crec que entre tots heu elaborat una definició molt bonica. Me l'apunte també.
 10. Per acabar, la pregunta sobre els poetes i poetesses que coneixeu ha quedat en un terç sense contestar o amb "no me'n recorde". Els més citats són noms de la literatura castellana: Antonio Machado, Federico García Lorca, Gloria Fuertes i Pablo Neruda. Amb una o dos mencions es presenten Mario Benedetti, Quevedo, José Ángel Valente, José Agustín Goytisolo, Juan Ruiz (l'arxiprest), Bécquer. D'estrangers, n'heu esmentat Shakespeare i Bruce Dickinson (el cantant d'Iron Maiden). Algunes mencions van cap als cantants en general, que els considereu també poetes. I quant als autors en la nostra llengua, fora del llegit aquests dies, Marc Granell, tan sols un ha esmentat Miquel Martí i Pol. Ens haurem de plantejar per què no recordeu noms d'autors nostres i si això és degut a la manca de lectures poètiques des de l'educació primària i, pel que a mi m'afecta, en la secundària.
Tanquem l'apunt. M'ho he passat molt bé compartint la poesia amb vosaltres de la manera com ho hem fet. He gaudit especialment amb les vostres creacions personals mentre componíeu poemes en què el ritme era la clau. Per a trencar el gel us heu llançat a ensamblar paraules automàticament seguint el model de la Cançó 1 a fi d'experimentar fins on us portaria l'exercici. Aquest intent ha sigut ben lloable i ha despertat el cuquet d'alguns per continuar fent versos. Bé! I ara, us ve de gust opinar sobre aquesta experiència o sobre les valoracions que n'heu fet? Jo i més companys volem conéixer de primera mà el que en penseu. Carta blanca!
- - - - -
Model de qüestionari usat per a l'avaluació.
external image 8210752256295985757-2419277012963072262?l=quadernirisat.blogspot.com